Arts voor homeopathie

Artsen die lid zijn van de Artsenvereniging voor homeopathie VHAN, zijn regulier opgeleide artsen. Vaak hebben ze een periode ook als regulier arts gewerkt. Alle artsen van de VHAN hebben een vervolgopleiding in de homeopathie afgerond. Dit is een driejarige parttime opleiding, waarin ook stageperioden zijn ingebouwd.
In internationaal opzicht staat de Nederlandse homeopathieopleiding hoog aangeschreven.
Met deze twee opleidingen beschikken VHAN artsen over een dubbele dosis kennis en ervaring. De combinatie van medische achtergronden maakt dat zij een betrouwbare schakel vormen tussen reguliere en alternatieve geneeskunde. Kenmerk van de homeopathie is dat de artsen altijd proberen een diagnose te stellen op basis van de gehele mens (lichaam en geest) en een geneesmiddel te selecteren dat ook past bij het individu.
Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer vierhonderd artsen die na hun medische opleiding aan de universiteit, homeopathie hebben gestudeerd. Enkelen van hen doen homeopathie naast hun huisartsenpraktijk. Anderen, zoals ik, werken 'consultatief'. Dat wil zeggen dat zij meer werken zoals een specialist. De patiŽnten worden naar hen verwezen door de huisarts of zij komen rechtstreeks. Maar dan blijven ze ingeschreven bij hun reguliere huisarts.