U kunt zich als volgt voorbereiden:

Wilt u uw klachten zo nauwkeurig mogelijk beschrijven? Bijvoorbeeld: wanneer zijn ze begonnen? Was er een oorzaak? Wat voelt u precies? Wanneer heeft u last? Zijn er invloeden die de klachten erger of minder maken?
Maak een overzicht van de ziekten en klachten die u vroeger gehad heeft. Eerdere behandelingen door middel van operaties en medicijnen geven aanvullende informatie.
Hoe is het gesteld met transpireren, reacties op warmte of kou, slaap, ontlasting, urinelozing, seksuele functies?
Hoe is uw eetpatroon? Heeft u een uitgesproken voorkeur of afkeer van bepaalde voedingsmiddelen? Krijgt u klachten door voedingsmiddelen?
Uw karakter en met name uw gevoeligheden zijn belangrijk. Waar reageert uw sterk op? Welke omstandigheden of welk gedrag van mensen roept in u een sterke reactie op? Kunt u verdriet, boosheid en angst voelen en uiten?
Met hulp van dit soort vragen zoekt de homeopathisch arts naar alles wat een mens als individu typeert. De aandacht gaat uit naar het totale functioneren van de mens, inclusief het geestelijk functioneren, en niet zozeer naar de afzonderlijke organen.
Ieder mens is anders. Een homeopathisch geneesmiddel past bij een mens zoals een sleutel in een slot past en activeert het hele gestel om beter en stabieler te werken.
Het kan zijn dat u onverklaarbare of merkwaardige verschijnselen of gevoelens hebt. Dit soort gegevens is juist belangrijk voor de keuze van een homeopathisch geneesmiddel. Aarzel dus niet om daarover te vertellen.
Het succes van uw behandeling hangt af van de gezamenlijke inspanning van arts en patiënt!